Őszinteség? Hülyeség? Nekünk nem fáj!

NYUGI

NYUGI

Karácsony

2019. december 21. - Nyugat Biztonságtechnika

20191219_160743.jpg

Elcsendesedés, befelé figyelés, év végi hajrá… visszaszámlálás!

Manapság már novemberben szembejönnek a boltokban a karácsonyi termékek, startol a „váásáároolj!” fíling. Gyerekkorunkban (’70-es évek) szigorúan decemberben kezdődött a „felhajtás”. A rendszerváltozás előtt - több évezredes keresztény szertartások ide vagy oda - adventet a vas-, a bronz-, az ezüst- és az aranyvasárnap jelentette. (1949 után az államvezetés arra gyúrt, hogy megakadályozza, hogy az ünnep ürügyén az egyház a tömegekhez, azon belül az ifjúsághoz közelebb férkőzzön… de ebbe most ne menjünk bele.)

dsc_4546.jpg

Akkoriban a karácsony a béke és a szeretet ünnepe, fenyőünnep volt, a Mikulás meg Télapó. Hivatalosan nem a Jézuska hozta az ajándékot. Mindegy, boldogan vártuk a szentestét, és az ünnepvárás is maga volt a csoda… ahogy szerényen díszbe öltözött a város, fokozatosan a lelkünk is, hiszen mindenre jutott időnk, nem kellett kapkodnunk.

20191220_082111.jpg

Nem volt utcai díszkivilágítás, meg ennyi csilli-villi, mint most (persze ha lett volna, mi is kitettük volna a füzéreket és egyebeket); de a kirakatokat kicsinosították. Nem volt ezernyi játék, édesség tonnaszámra, megannyi szép ruha és kütyük, volt viszont hó! Egy-egy kiadós szánkózás után kipirult arccal, elkékült szájjal, átfázva tértünk haza, miután addig hempergőztünk a hóban, ameddig csak lehetett.

pict0079.JPG

A szocializmus és a rendszerváltás után ugyan ki nem örült a bővülő termék­kínálatnak, annak, hogy végre van választék, és nem kell heteket, hónapokat vagy akár éveket várni dolgokra (pl. telefon, autó)? Most meg már árudömping van és túlfogyasztunk.

20191213_151439.jpg

Mi igyekszünk ellenállni a fogyasztásra ösztönző nyomásnak, többnyire csak azt vesszük meg, amire tényleg szükségünk van (pl. fenyőfa); az üzletekben elsétálunk az árutól roskadozó polcok mellett, és célirányosan megkeressük, amiért mentünk. Sokszor elképedünk, milyen értelmetlen kacatokat találnak ki, gyártanak le és adnak el - milliószámra! A hasznavehetetlen hülyeségeket áruló boltokba hébe-hóba betérünk, hogy a giccs aznapi csimborasszóját’ felleljük, jót nevessünk, majd sajnáljuk a Földet s a rajta élőket (fenntarthatatlan fejlődés). Már nemcsak visszafogtuk a fogyasztásunkat, de egyenesen a minimál fogyasztás felé kacsintgatunk.

20191216_084324.jpg

Sokan nem bánják, hogy ilyen hamar elkezdenek „karácsonyozni” az üzletek. Van, aki annyira szereti e meghitt ünnepet és a velejárókat’, hogy a karácsonyvárásra készül folyamatosan, az egész évben karácsonyi portékákat áruló boltok tehát valós igényre építenek.

dsc_4537.JPG

A legtöbb ember szívesen ajándékoz, nem muszájból, meg illemből; a karácsonyi ünnepkör pedig nemcsak meghozza, de fokozza is az ajándékozási kedvet. Van, aki fejvesztve menekül a már novemberben fenyődíszt, ünnepi dekorációt, ajándékokat ontó szupermarketekből, más nem foglalkozik vele vagy rezignáltan tudomásul veszi; megint más örül. A látványon kívül például annak, hogy hamarább, tülekedés nélkül intézheti a meglepiket, és mire ideér az advent, a lényegi dolgokkal foglalkozva adhatja át magát a várakozásnak.

dsc_4528.JPG

Az előrelátók tehát már késő ősszel gondosan megtervezik az ajándékokat, és ha rábukkannak, lecsapnak rá. Így a pénztárcájukat sem egyszerre terheli a kiadás. (Sokgyermekes családok közt akadnak, akik egész évben perselybe gyűjtik a meglepetésre valót.) Hátránya, hogy tovább kell rejtegetni a holmit a szekrényben, meg itt-ott. A megfontoltan, tervszerűen cselekvők szépen sorban beszerzik a dolgokat - mindent a maga idejében! - és ha szerencsésen minden megvan, akár már két héttel szenteste előtt be is csomagolják. A halogatók az utolsó pillanatban kapkodnak, ad hoc módon vásárolnak, és megfogadják, hogy jövőre nem így lesz. Az ajándékbeszerzést ma már a webáruházak óriási kínálata könnyíti és gyorsítja; aki neten rendel, segít fitten tartani a csomagküldő szolgálat embereit az ünnepi eszem-iszom előtt. (Az utolsó utáni pillanatban pánikszerűen intézkedőknek ezt a vásárlási formát nem ajánljuk.)

A karácsonyra várakozás időszaka különleges, tele csodaváró pillanatokkal! Nem hiszünk abban, hogy ilyenkor bezzeg - és főleg ilyenkor, utána meg nem - mennyire szeretjük egymást, részint mert vannak családok, ahol sajnos ilyenkor sem, gyakrabban persze fordítva, akkor meg úgyis egész éven át erős a szeretetfonál.

dsc_4521.JPG

Az ünnep közeledtén felfokozódnak az érzelmek, és az egységnyi időre jutó feladatok is megnövekednek. Annyi minden fontos: jótékonyság, ajándékkészítés, iskolai vásár, adventi vásár, forralt borozás a barátokkal, céges vacsora, dekorálás, saját otthoni ünnep megteremtése stb… - ezer apróság - a napok meg peregnek. Ne stresszeljünk rá, nem kell mindennek tökéletesnek lennie – halljuk többfelől’. Egyetértünk, de - őszintén - hagyjuk ezt a dumát, hiszen pl. a bejgli vagy a halászlé sem magától mászik az asztalra. A háziasszonyok tudják, hogy egy komplett karácsony megszervezése és „levezénylése” az elejétől a végéig odafigyelést, okos időbeosztást igényel, és akkor is fárasztó lehet, ha elég lájtosan toljuk. Persze megéri, ez nem is kérdés!  Hajrá családi munkamegosztás!

Szóval szerintünk egy kis pozitív stressz belefér a készülődésbe, főleg az utolsó napokon. Ha kezdünk besokallni, akkor leülünk, beveszünk egy leszarom tablettát, már elnézést, szaloncukrot vagy pár szem sütit, iszunk egy teát vagy forró csokit vagy tojáslikőrt vagy forralt bort vagy kupica pálinkát vagy... vagy… és jót röhögünk magunkon.

Mi úgy vagyunk, hogy ami elkészül, az meglesz, ami nem, az meg úgy marad. Nem lesz megvéve, nem lesz becsomagolva, nem lesz átadva, nem lesz megcsinálva? Nem mindegy? Így is, úgy is eljön az ünnep és jó lesz, szóval NYUGI!

Advent utolsó napjain áldott, békés ünnepeket kíván önnek a Nyugat Biztonságtechnika Kft.!            

dsc_4475.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugatbt.blog.hu/api/trackback/id/tr5615361312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása