Őszinteség? Hülyeség? Nekünk nem fáj!

NYUGI

NYUGI

Napraforgó

2024. augusztus 13. - Nyugat Biztonságtechnika

20240704_105435.jpg

Lassan elvirágzik a napraforgó. A szemrevaló növény tábláinak színfoltjai lelkünket simogatják, hasznos tápanyagai pedig testünket táplálják.

Az élénksárga szirmok ölelésében pompázó napraforgó látványa szívmelengető. Vincent van Gogh-ot olyannyira megihlette, hogy máig legismertebb művei közé tartoznak a csodás növényt megörökítő alkotásai.  

vase_with_twelve_sunflowers.jpg

Úgy tartják, hogy a napraforgó mindig a Nap felé néz - neve is e képességére utal. A fiatal, növekedésben lévő példányok valóban követik a Nap irányát, mivel nappal a keleti, árnyékos, éjszaka pedig a nyugati oldalon növekednek gyorsabban sejtjeik; reggel aztán újra kelet felé fordulnak, hogy újult erővel követhessék a Napot. A kifejlett, akár 3 méteresre is megnövő virág azonban többé nem forgolódik: beáll kelet felé, ahonnan magtól nehezülő tányérja a legtöbb energiát kapja. A forró napsugarak úgy felmelegítik tányérját, hogy az más növényeknél ötször több beporzó rovart vonz, így termése gazdagabb lesz.

20240704_105355.jpgHelianthus annuus – szép csengésű a napraforgó latin neve

Évezredek óta csodáljuk és fogyasztjuk a napraforgót. A szántóföldek szépe Közép-Amerikából származik, az indiánok már 3000 évvel ezelőtt termesztették. Európába a 16. században került eleinte dísz-, illetve szegélynövényként. Magyarországon a második világháború után is takarmánynövénynek számított. Haszonnövénnyé az 1700-as évek elején vált, amikor olajtartalma kivonásának módszerét 1716-ban Angliában Arthur Bunyan szabadalmaztatta.

20240802_120319.jpgEgy liter olaj előállításához bő 2 kg napraforgómag kell

A napraforgó olaját eleinte a bőr- és gyapjúfeldolgozásban hasznosították, a 20. század elején szappant főztek, festéket gyártottak vele, élelmezési célra való felhasználása csak az 1940-es évektől vált tömegessé. Az 1970-es évektől a napraforgóolaj már keresett exportcikk volt, így termésátlaga jócskán megnőtt. Ma a világ egyik legelterjedtebb olajnövénye, amely kedvezőtlen feltételek mellett is hektáronként 1,8-2,5 tonna átlagtermést hoz. 2021-ben több mint 70 országban termesztették – közel 60 millió tonna mennyiségben.

A napraforgót nagyobbrészt étolajként, a szappan- és a margaringyártás fontos alapanyagaként hasznosítjuk. Az olajsajtolás melléktermékeként visszamaradó dara értékes fehérjetakarmány, a másodnövényként vetett napraforgó kiváló zöldtrágyanövény. A fűtésre nyújt alternatívát a napraforgó héja: apró pellet formára préselve hasznos biomassza alapú energiaforrás.

20240725_090155.jpgSokak kedvence - a madaraké is - a szotyi (szotyola vagy makuka)

Magja igazi kincs, melynek kedvező élettani hatásai gyógynö­vénnyé teszik a napraforgót. Az élelmi rostban és telítetlen zsírsavakban gazdag szotyola kiváló növényi fehérjeforrás, természetes E vitaminforrás, egyebek mellett B1, B2 vitamint, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, káliumot tartalmaz. Levesek, saláták, raguk, zöldségköretek, mártások, rakott vagy töltött ételek, uzsonnakrémek, müzlik, sütemények, turmix italok értékes kiegészítője. A nyers magot csíráztathatjuk is és saláták, szendvicsek tetejére szórhatjuk. Akár nyersen, akár olajban sütve vagy szárazon pirítva fogyasztjuk a magbelet, jótékony hatása nem marad el: erősíti immunrendszerünket, gyulladás­- és koleszterinszintcsökkentő, zsírsavai hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez és kedvezően befolyásolják vérnyomást.

Ne feledkezzünk meg a napraforgó sárga virágairól sem, hiszen a megszárított szirmokból főzött tea vízhajtó, lázcsökkentő és sebgyógyító hatású.

20170708_195350.jpg

A napraforgó szépsége tehát nem öncélú, hiszen ez a csodálatos növény a maga teljességében minket szolgál. Gyönyörködjünk benne, amíg lehet, aratás után pedig fogyasszuk jó étvággyal, de mértékletesen, és legfőképpen NYUGI-san… testünk-lelkünk meghálálja!

TAL - SL

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugatbt.blog.hu/api/trackback/id/tr8218465977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása