Őszinteség? Hülyeség? Nekünk nem fáj!

NYUGI

NYUGI

Tribün

2021. szeptember 01. - Nyugat Biztonságtechnika

dsc_6401.jpg

Kevés helyen találhatók olyan, a XX. század legsötétebb korszakából származó építészeti emlékek, mint Nürnbergben. Múlt héten arra vitt utunk, jöjjön egy kis beszámoló.

Az építmények azért maradtak meg többé-kevésbé eredeti állapotban, mert csodával határosan nem bombázták le, majd a náci birodalom bukása után nem robbantották fel őket az amerikai seregek. Egyedül a horogkereszteket semmisítették meg; a békeidőszak beköszöntével pedig az akkori nyugatnémet vezetés sem lebontani, sem felújítani nem akarta az épületeket.

dsc_6397.jpg

A birodalmi pártgyűlések helyszínéül szolgált 1933 és ’38 között ez a 16,5 km² kiterjedésű terület. A tervező-építész Albert Speer, aki azonban a háború kitörése miatt nem tudta befejezni művét. Jelenleg koncerteket, sporteseményeket rendeznek itt.

dsc_6393.jpg

A Kongresszusi Központ mintaadója a római Colosseum lehetett, bár annál lényegesen nagyobb. Az eredeti tervek szerint 70 méter magas lett volna, ám csak 39 méteres magasságig jutottak az építők. Jelenleg látogatható, a létesítmény múltjával foglalkozó dokumentum gyűjteménynek ad otthont.

dsc_6391.jpg

A Nagy út (Große Straße) 1,5 km hosszú, több mint 40 méter széles, beton alapját 1,2 méter oldalhosszúságú gránit négyzetek borítják. Ez a méret a díszlépés tartásában segített - volna -, ám mivel 1939-re készült el, katonai felvonulást már nem tartottak rajta. A háború végén az amerikai csapatok repülőtérnek használták, ma a nürnbergi vásárok parkolójául szolgál.

dsc_6402.jpg

A Zeppelin mező onnan kapta nevét, hogy itt landolt 1909-ben Zeppelin gróf legendás járművével. A terület köré 1935-től kezdődően lelátókat építettek, az északi oldal lezárásaként pedig megépítették a ma is látható fő tribünt, innen szónokolt a néphez többek között Adolf Hitler. Eredetileg kétoldalról oszlopsor csatlakozott az épülethez, ám azt a hatvanas években életveszélyes állapotuk miatt felrobbantották. Az épület többi része azóta is dacol az időjárás viszontagságaival.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugatbt.blog.hu/api/trackback/id/tr316677270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása