Őszinteség? Hülyeség? Nekünk nem fáj!

NYUGI

NYUGI

Sisak

2018. május 28. - Nyugat Biztonságtechnika

dsc_6964_01.JPG Pihenőpályán várja sorsa beteljesülését a képen látható, eská’ gyártott hm… jelmezkellék. A becses fejvédőt anno egy munka­vé­delmi védő­sisa­kot készítő cég gyártósorán öntötték for­mába, mi pedig (a Nyugat Biztonságtechnika Kft. mun­katársai) becsülettel és szabály­kö­vetőn viseltük testi épségünk védelmében kerek másfél évti­zeden át.20180207_161555.jpg

A ki­szolgált holmitól aztán nem akaródzott meg­szabadulnunk; nemcsak mert a szívünkhöz nőtt - ó, ha me­sélni tudna! -, hanem azért is, mert a szimpla kukába dobás ellen­kezett volna elve­ink­kel, mi ugyanis nemigen dobunk ki semmit, ami valamire még jó lehet… Nem tehetünk róla, így neve­lődtünk és váltunk akarva-akaratlan környezettudatos állampolgárrá, ami meg mostanság menő. Szóval a szemét­telepre juttatás helyett a sisak újbóli hasznosításán kezdtünk el agyalni.

Kérdés, hogy ugyan mit lehet kezdeni egy viharvert műanyag sisakkal? Virágot nem ültet­he­tünk bele, kacsaitatónak, kütyütartónak se jó, mert billeg; de még akkor se ven­nénk hasznát, ha hirtelen ránk jönne a szapora, mert lukas is. Nyulat dobni mondjuk lehetne vele, de a nyuszikat szeretjük. Akkor hát mi legyen vele? A megoldás remé­nyét ezúttal a farsang kínálta: felkérést kaptunk Pallas Athéné jel­me­zének meg­ter­vezésére és elkészíté­sére. Juhéjj, alkos­sunk!

Tanakodván a görög mitológia adott hősnője ábrázolásán, beugrott a kard, a lándzsa, meg a fura - vagy inkább jellegzetes? - sisak; emlékeinket frissítendő erről a neten kutakodva szereztünk megerősítést. A fellelt irodalomból kitűnik, hogy mellvédje is volt Athénének, amit anyja, Métisz, a bölcsesség istennője készített számára, mégpedig a férje, Zeusz gyomrában…

20180206_160329.jpg

Az úgy volt, hogy a főistent egy jóslat hallatán elfogta a pulykaméreg, és hamm, egészben lenyelte várandós hitvesét, Métiszt, első feleségét. A felbőszült férj ugyanis attól parázott, hogy születendő gyermekük nála is hatal­masabb és okosabb lesz. Ez minden bizonnyal rettenetes vízió lehetett Zeusz számára, így a negatív gondolat tetté fajult és az asszony lenyelésébe torkollott. Arról nem szól a fáma, mit szólhatott ehhez szegény ara, minden­esetre Métisznek az ura gyom­rában sikerült  szüle­tendő lánya számára készí­tenie egy mellvértet és egy sisakot. (Ezt fogjuk ugye rekonstru­álni.) Eközben - a hasban történt sisakké­szítés alatt - Zeusz­nak minden baja volt, mert míg neje a testében szorgo­san kalapálta a cuccokat, addig az ő feje majd’ széthasadt a fájda­lomtól. (Úgy kellett neki!) Nade akkor jött Héphaisztosz, - a kovács­mes­terség, a tűz, meg a vulkánok istene -, aki kala­pácsával úgy fejbe kólintotta Zeuszt, hogy annak men­ten elmúlt minden fájdal­ma, ráadásul a fejé­ből kipattant Athéné - talpig fegy­verben és díszben. Na persze a zord apa nem tudta nem megszeretni a lányt, sőt, Athéné lett a leg­kedvesebb gyermeke, ezért - nagylelkű atty’ módjára - még a pajzsát, az aigiszt is nemegyszer kölcsönadta neki. Tiszta happy end.

A köztiszteletnek örvendő Athéné számos erénnyel büszkél­kedhetett. A nevéhez toldott Pallas jelző például azt tudatja róla, hogy kiváló fegyverforgató volt. Városok álltak oltalma és hatalma alatt, róla nevezték el Athént. Gyakran segített mitikus hősöknek, köztük Odüsszeusznak, emellett full emberszeretetből szőni-fonni tanította a nőket, asszonyokat, a férfiakat meg építé­szetre, kovácsmester­ségre, arany­mű­ves­ségre, sőt, kelmefestésre is. Azt tartják Athénéről, hogy köz­tiszteletnek örvendett – egyebek mellett azért is, mert bármit csinált, igye­kezett igazságos lenni. A szerel­met azonban nem ismerte: szűz istennőként (emiatt Parthenosz Athéné-nek is hívták) a Tritónisz-tó nimfái­val élt, akik hozzá hasonlóan kitűnő harcosok voltak. Volt szent állata is, mégpedig a bagoly, és a legenda szerint Athéné találta fel a fuvolát. Köszönet érte!

Felvértezve magunkat mitológiai hősnőnk alakjáról, egyre jobban körvonalazó­dott számunkra a várva-várt jelmez kivitelezésének ötlete. A ruha és a lándzsa elkészí­tése gyerekjáték, azt bárki könnyedén megcsinálja, nade a sisak! Mutatjuk, mit találtunk ki. 

 Pallas Athéné sisakjának elkészítése pontról-pontra:

 Végy egy kimustrált munkavédelmi sisakot. A miénk piros, mert az a cégünk színe.20180208_091458.jpg

 Rajzold körbe, majd vágd le a széleket.20180208_164505.jpg

Jöhet a festés, mi szürkére fújtuk.

 20180208_170619.jpg20180208_170151.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkalmi festőállvány:20180209_075455.jpg

 Végy egy hengeres kefét (nem tudjuk, mi a neve), hajlítsd a sisak formájára:20180208_164518.jpg

 Fúrj lukakat a sisakra...20180208_171544.jpg

...majd rögzítsd a kefét.20180209_164742.jpg

 Jöhet a pingálás...

 ... éééééés kész!dsc_6958_01.JPG

Újdonsült sisak-, illetve jelmezkészítőként az elégedettség örömével dőltünk hátra, ám kisvártatva kiderült: a megrendelő ízlése nem egyezik a miénkkel...dsc_6462_01.JPG

Keresd a sisakot! Segítünk: nem leled. A farsangi Pallas Athéhé ugyanis inkább sisakmentesen jelent meg az eseményen. (Ki érti ezt?)

Mi azonban nem veszítjük el egyhamar lelkesedésünket, hiszen tudjuk, hogy a dolgok olykor nem úgy alakulnak, amidőn terveztük. Mondhatnánk tehát, hogy sisakilag’ teljesen feleslegesen dolgoztunk, ám szerintünk semmi sem hiába­való. Az alkotás öröme mellett a sisak kreatív újrahasznosítása és eme poszt megszületése a folyomány.

Az újragondolt, csini sisak most polcunkon várja jobb sorsát, talán a következő jelmezbáli bevetést… Aki kéri, hadd vigye, cégünk ajándéka! Ha nem jön érte senki, akkor majd keresünk hozzá a következő farsangra Pallas Athénét… gombhoz a kabátot, na és? Különben is: NYUGI!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugatbt.blog.hu/api/trackback/id/tr3614003340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.29. 19:56:04

Üvegmosó kefe annak a célszerszámnak a neve. :)
süti beállítások módosítása