Őszinteség? Hülyeség? Nekünk nem fáj!

NYUGI

NYUGI

Litográfia

2020. december 04. - Nyugat Biztonságtechnika

20201204_192034.jpgÉrdekesség jutott eszünkbe egy adventi ajándék kapcsán.

A képen látható, szaloncukrot rejtő, úgynevezett litografált fémdoboz egy, a XIX. századból származó nyomdatechnikai eljárással készült.

20201204_192122.jpgA síknyomtatási eljárások  közé tartozó litográfia a zsíros anyagok és a víz taszítását használja fel. Az eredeti módszer szerint porózus kőlapra, (általában mészkő) zsírkrétával rajzolták fel a nyomtatandó ábrát, majd azt az olajos nyomdafesték felvitele előtt vízzel megnedvesítették. Így a festék a zsíros részeken megtapadt, a vizes részeken viszont nem, tehát onnan könnyű volt eltávolítani. Azután a kőlapra nagy nyomással szorították rá a papírlapot, vagy adott esetben az ónozott lemezt. Amennyiben színes nyomtatásra volt szükség, mindegyik színhez külön kőlap tartozott.

20201204_191719.jpgA litográfiát szívesen alkalmazták híres művészek, mint például a francia festő Toulouse-Lautrec, vagy az osztrák Gustav Klimt, illetve később, a XX. század elején az ipar is: játékokat, dísztárgyakat, dobozokat ékesítettek ezzel az eljárással. Akkoriban ugyanis a tárgyak esztétikája még a funkciónál is fontosabb szerepet kapott.

20201204_191808.jpgTermészetesen ma már futószalagon, számítógéppel vezérelt nyomdagépek segítségével készülnek ezek a "műalkotások", de a festék felvitelének, a nyomtatásnak az elve lényegében ugyanaz maradt. Tehát NYUGI, a szép dolgok nem tűntek el teljesen.

TAL-SL

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugatbt.blog.hu/api/trackback/id/tr7816318576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása