Őszinteség? Hülyeség? Nekünk nem fáj!

NYUGI

NYUGI

Orchideák

2020. február 18. - Nyugat Biztonságtechnika

dsc_4794.jpgLett egy, aztán még egy… és nini, immár hét gyönyörű orchidea tündököl cégünk ablakában. Mutatjuk!

Persze a többi, majd’ húszféle cserepes növényünket ugyanúgy szeretjük, mint a „virágok királynőit”, nem beszélve kertünk szépségeiről, ám most az orchideák borultak virágba, szebbek, mint valaha, így övék a főszerep.

dsc_4803.jpg

Az orchideafélék kifejezetten népes családnak, sőt a növényvilág legnagyobb „famíliájának” számítanak 25000-re (!) becsült fajukkal. A virág formája, nagysága, színe, mintázata rengeteg variációt kínál. Azt tartják, kényes növény, ezért különleges bánásmódot igényel. Szerintünk nem lehet akkora ördöngösség a gondozásuk, hiszen mi, akik minden virágunkról igyekszünk odaadóan gondoskodni, időnként mégis elveszítünk néhányat, az orchideák közül szerencsére még egyet sem nyírtunk ki.

dsc_4785.jpg

Nálunk valamiért jól elvannak, pedig még egyik példányt sem ültettünk át, holott 2-3 évente illdomos volna. Igaz, nem is öntözzük túl őket, mert annyit azért tudunk, hogy nem tesz jót nekik, ha vízben állnak. Hetente egyszer, legfeljebb kétszer kapnak kevés vizet, ritkán tápoldatot. A napfényt viszont nagyon szeretik és nálunk ebben nincs hiány. Az a jó, ha átlátszó cserépben vannak, mert az orchideának a gyökerei is képesek fotoszintézisre, vagyis szervetlenből szerves anyag előállítására, így tehát a cserépen átjutó napfény energiáját remekül hasznosítják.

Az orchidea a magas páratartalmú trópusi esőerdőkből származik, naná, hogy nem kedveli a hideget, állítólag 10-15 Celsius fokban nem is fejlődik tovább, 40 fok felett pedig megég a levele; a szakemberek szerint a 20-25 fok az ideális számukra. Nálunk általában 20 fok körüli a hőmérséklet, talán ezért is szeretnek itt. Jó érzés szépségükre évről-évre rácsodálkozni, mintha így köszönnék meg a törődést.

Az egzotikus, kecses, lenyűgöző, szemet gyönyörködtető, több fajtájában illatos orchidea ma már könnyen hozzáférhető, megfizethető, divatos és keresett lakás- vagy irodadísz, egyszóval népszerű. Mi sokat nézegetjük, szeretgetjük őket. Ha önnek még nincs orchideája, szerezzen be egyet, NYUGI, nem bánja meg!

Sopron, 2020. 02. 18.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugatbt.blog.hu/api/trackback/id/tr8415480404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása